Op zaterdag 20 oktober 2012 zijn Arend en ik naar België afgereisd om ons kanariebestand proberen te versterken, want wat van ver komt is beter: een soort strooptocht in spijkerbroek. Eerst zouden we naar dhr. Mertens gaan in Booischot. Arend had deze man gemaild of hij nog vogels over had. Vooral geel intensief. Dit was geen probleem, want er was ruime keuze. Vrijdags voor vertrek mailde de beste man dat hij alleen nog acht overjarige schimmelpoppen over had. Erg vreemd. We hadden nog een afspraak in de buurt, dus besloten we toch bij deze ‘liefhebber’ te gaan kijken. Na 300 km te hebben afgelegd kwamen we in Booischot aan bij een riante villa: het adres van dhr. Mertens. We mochten achterom, want hij was bezig met een klant. Na een korte kennismaking werd ons een broedkooi met acht poppen getoond die we mochten bekijken. Dhr. Mertens ging ondertussen verder met zijn klant. Na de vogels te hebben bekeken, vroeg Arend dhr. Mertens of hij echt niet een man over had. Dit was niet het geval. We zijn toen maar vertrokken met enigzins een wat rare smaak in de mond. ‘K ben benieuwd of dhr. Mertens ook vogels te koop heeft in Mechelen.

img_1993

                                       Jean Pierre Blondeel 

Het volgende adres was ook in Booischot bij Jean Pierre Blondeel: een van de beste spelers van België met geel mozaïek. Na de kennismaking mochten we mee naar boven waar dhr. Blondeel zijn vogels houd. Dat het er erg donker was viel als eerste op. Dit doet dhr. Blondeel bewust, omdat de vogels dan rustiger blijven. We mochten uitzoeken uit twee hokken en enkele TT kooien die op een tafel stonden met een lamp erboven. Na lang zoeken hebben we er twee koppeltjes uit kunnen halen waarvan drie vogels voldeden aan onze eisen. Één pop was wat minder, maar dhr. Blondeel verkocht alleen per koppel, dus hebben we die toch maar meegenomen. Arend heeft nog wel een man zitten die erbij past.

img_1997

                                               Jan Cuyvers

Het volgende adres was bij Jan Cuyvers uit Mol. Hij is kampioen van België met geel intensief en speelt ook super met geel mozaïek. Gelijk bij de kennismaking voelde je het al: dit is een liefhebbende pursang. De vogels zaten mooi in ruime hokken en vol op daglicht. Als je Jan zo hoorde praten zag je dat hij genoot van zijn hobby. Eerst mochten we zijn TT vogels zien met de opmerking erbij: deze zijn nu nog niet te koop hè! Vervolgens mochten we zijn kweekvogels zien waar enkele exemplaren tussen zaten die iedereen wel kan gebruiken. Als laatste één hok met mannen voor verkoop en één hok met poppen voor verkoop. Jan vroeg of we er wat tussen hadden gezien, maar dit valt niet mee in een hok met vliegende vogels.                            

 

Besloten werd dat Jan ze zou vangen en in een TT kooi plaatsen, zodat wij ze konden uitzoeken. Dit ging prima en we wisten wat we uitzochten. Er werden zes mannen apart gezet. Hetzelfde gebeurde met de poppen. Er zaten een paar prachtige intensieve popjes bij, mooie korte vogels. Mijn aandacht ging echter naar de ‘slechte’ vogels. Er zat een mooie lichte pop tussen: mooi rond type. Die kan ik wel gebruiken voor wit dominant. Ook een pop geel schimmel met de uitstraling van een man stond mij wel aan. Daar heb ik nog een mooie half intensieve man voor zitten. Ik was er dus uit. Arend wilde graag vier mannen en vier poppen hebben, dus moest er nog een keer geselecteerd worden. Jan (die ondertussen wel begreep wat we zochten) gaf nog enkele tips, zodat we er alras uit waren. 

We waren op bezoek bij drie verschillende vogelkwekers, waarvan er maar één ‘warmte’ uitstraalde en waar de vogels belangrijker waren dan de euro’s!

Jan Vriend